Wanneer je een boeket kunstbloemen koopt kun je daar moeiteloos jarenlang van genieten. Toch kopen mensen daarnaast af en toe een boeket verse bloemen of krijgen ze deze cadeau. De stelen uit het verse boeket worden vaak gecombineerd met de stelen uit het kunstboeket zodat mooie nieuwe boeketten ontstaan. Maar mogen kunstbloemen eigenlijk in een vaas met water staan?
De stelen van kunstbloemen
Wanneer je kunstbloemen in een vaas met water zet zijn het vooral de stelen van de kunstbloemen die worden blootgesteld aan het water. Het basismateriaal van deze stelen is voornamelijk (gerecycled) plastic en is daarom behoorlijk goed bestand tegen water.
Toch kan ook dit materiaal na langdurige blootstelling aan water afzettingsverschijnselen gaan vertonen. Daarnaast hebben sommige stelen van kunstbloemen een extra laag om de structuur van een bloemsteel zo realistisch mogelijk te maken. Deze extra laag wordt eerder aangetast wanneer de kunstbloemen langdurig worden blootgesteld aan water. Tot slot bevatten de meeste stelen van kunstbloemen een ijzerdraad die zorgt voor de stevigheid. Indien deze ijzerdraad langdurig wordt blootgesteld aan water kan deze roestverschijnselen gaan vertonen.
Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt zijn wij behoorlijk voorzichtig met het adviseren over het zetten van kunstbloemen in water. Waarschijnlijk zal jouw kunstboeket moeiteloos gedurende lange tijd in het water kunnen staan zonder een van bovenstaande verschijnselen te vertonen. Echter willen wij dat je zo lang mogelijk kunt genieten van jouw boeket en willen we er dus voor zorgen dat de kwaliteit van de bloemen(stelen) zo hoog mogelijk blijft.
Tips voor kunstbloemen in water
Wil je jouw kunstboeket toch graag combineren met een boeket verse bloemen of vind je het vervelend dat jouw boeket ‘zijden bloemen’ in een vaas zonder water staat? Gebruik dan onderstaande tips om dit op te lossen.
- Combineer je verse bloemen met kunstbloemen? Droog de stelen van de kunstbloemen zorgvuldig nadat het verse boeket is uitgebloeid. Zo zorg je ervoor dat je kunstbloemen slechts enkele dagen worden blootgesteld aan water.
- Vul je de vaas normaliter met water om jouw boeket kunstbloemen zo realistisch mogelijk te laten lijken? Ga voor een vaas die niet transparant/doorzichtig is en het probleem is direct opgelost!
- Gewoon even wennen. Waarom vinden we water in de vaas zo belangrijk? Geef jezelf even de tijd om te wennen aan een vaas zonder water. Zo bespaar je jezelf tijd met het verversen van het water en loop je geen risico dat kinderen of huisdieren hem omstoten.
We hopen dat je aan de hand van onze informatie en tips zelf een goede keuze kunt maken of jij jouw kunstboeket in het water zet.
De steel van de klaproos (afb. 2) heeft een extra laag om de harige structuur zo realistisch mogelijk na te bootsen.