Zijn kunstbloemen duurzaam?

Zijn-kunstbloemen-duurzaam

Een stukje vlees per week minder, statiegeld op kleine flesjes en voertuigen op elektriciteit. Maar hoe zit het eigenlijk met duurzaamheid van bloemen en kunstbloemen? De toenemende berichtgeving over gebeurtenissen in de wereld die in verband worden gebracht met de klimaatverandering zorgen ervoor dat er steeds meer belangstelling is voor duurzame producten. 

Ondanks dat er een grote rol is weggelegd voor multinationals en overheden kan ook jij ervoor zorgen dat je ‘klimaatvoetafdruk’ wat kleiner wordt.

Wanneer zijn producten duurzaam?

Maar wanneer zijn producten eigenlijk duurzaam? En zijn kunstbloemen bijvoorbeeld duurzaam? Een van de meest gehanteerde definities van duurzaam is 'het produceren met zo min mogelijk belasting voor het milieu', kortom: relatief milieuvriendelijk.


Het is enorm lastig om de duurzaamheid van producten te vergelijken. Zo spelen vele verschillende factoren een rol, denk aan: productie, transport, aankoopfrequentie en houdbaarheidsdatum.

 

Om kunstbloemen en verse bloemen te vergelijken geven we je daarom enkele ‘haakjes’ zodat je bewuster wordt van de voor- en nadelen. Tot slot geven we je enkele tips hoe je zo duurzaam mogelijk kunt genieten van bloemen en kunstbloemen.

Kweken van verse bloemen

De kweek van verse bloemen heeft een behoorlijke impact op het klimaat. Zo wordt er energie verbruikt voor de verwarming van kassen, is er veel water nodig voor de groei van de bloemen en worden er veel bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt om de bloemen optimaal te laten groeien. Bij de teelt van sierbloemen ligt het gebruik van bestrijdingsmiddelen gemiddeld nog hoger omdat de bloem er van top tot teen perfect uit moet zien.

Seizoensgebonden bloemen

De herkomst van bloemen is van grote invloed op de duurzaamheid. Weet jij waar de bloemen uit het boeket bij jou op tafel vandaan komen? Veel tropische 'eyecatchers' komen uit verre oorden zoals Zuid-Amerika en maken een lange reis voordat ze bij jou in de vaas belanden. Het transport van deze bloemen zorgt voor een enorme uitstoot van co2 en is daar enorm belastend voor het milieu. 

Houdbaarheid bloemen

De houdbaarheid van verse bloemen is relatief kort. Met enkele verzorgingstips kun je de houdbaarheid vaak nog even rekken maar zelfs dan is het boeket vaak na ruim een week alweer aan vervanging toe. Dat betekent dat de hele cyclus van kweek en transport weer wordt opgestart om te zorgen dat jouw volgende boeketje in de vaas belandt.

Productie kunstbloemen

De productie van kunstbloemen heeft vanzelfsprekend ook een negatieve impact op het milieu. Polyester word gemaakt van olie en bij deze verwerking komen schadelijke afvalstoffen vrij. voor het kleuren van polyester zijn daarnaast zware verfstoffen nodig. 

Transport kunstbloemen

De productie van kunstbloemen vindt veelal plaats in het Verre Oosten. Net als verse bloemen leggen ook kunstbloemen een enorme reis af voordat ze jou als consument in Nederland bereiken. Een voordeel van kunstbloemen is echter dat de koopfrequentie vele malen lager ligt en er dus mindere transporten nodig zijn. Daarnaast hoeven kunstbloemen tijdens het transport niet gekoeld te worden.

Houdbaarheid kunstbloemen

De houdbaarheid van kunstbloemen is vanzelfsprekend een van de grootste voordelen van dit product. Kunstbloemen hebben geen uiterste houdbaarheidsdatum en gaan daarom eindeloos mee. Dit zorgt voor een lagere aankoopfrequentie en heeft als gevolg dat er minder transporten plaats hoeven vinden. Door het langzaam uitbreiden van je collectie kunstbloemen ben je in staat om zelf te variëren en verschillende boeketten samen te stellen.


Zoals eerder besproken is het lastig om producten te vergelijken op basis van duurzaamheid. Wel is het belangrijk om tijdens de aankoop van producten bewust te zijn van de manier waarop de producten worden gemaakt, welke reis de producten afleggen om jou te bereiken en hoelang je van de producten kunt genieten.

Duurzamer bloemen kopen?

Wil je graag wat duurzamer aan de slag met bloemen? Gebruik dan de volgende tips:

  • Koop biologische bloemen waarbij geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt tijdens de kweek.
  • Koop bloemen die passen bij het seizoen en let op het land van herkomst.

  • Verzorg verse bloemen zorgvuldig zodat je de houdbaarheid verlengd.

  • Koop kunstbloemen en verlaag op deze manier je aankoopfrequentie enorm.

  • Geef bij bruiloften, jubilea en feesten wat vaker een boeket kunstbloemen cadeau. Zo verkom je dat vele boeketten tegelijk verloren gaan.