Terug naar de schoolbanken: de onderdelen van een bloem

Onderdelen-van-bloemen

We genieten van de schoonheid van bloemen en hebben graag een boeket bloemen op tafel staan. Maar weet jij nog waar bloemen deze schoonheid aan te danken hebben en waarom het zo belangrijk is voor hun voortbestaan. Waarschijnlijk even graven in je geheugen? De kans is groot dat jij als kind onderstaande onderdelen van bloemen zo kon benoemen. We frissen graag je geheugen even op en nemen je mee terug naar de natuur- of biologieles!

Bloemen voor de voortplanting

De bloem fungeert als voortplantingsorgaan van een plant. Niet zo raar dus dat bloemen er opvallend en zo mooi mogelijk uit proberen te zien. Als visitekaartje van een plant probeert de bloemen zoveel mogelijk insecten te trekken. De zoete nectar die in een bloem word geproduceerd speelt hierin een hoofdrol, deze nectar lokt namelijk bijen, vlinders en insecten.

De bloembladen

De bloembladen van een bloem bestaan uit kroonbladeren en kelkbladeren. De mooie veelal gekleurde bladeren die de bloem haar schoonheid geeft noemen we de kroonbladeren. Ter bescherming van deze bladeren en de kleine bloemknop heeft de bloem ook kelkbladeren. Deze bladeren zijn vaak groen van kleur en vormen samen de bloemkelk.

De meeldraden van een bloem

De meeldraden van een bloem spelen een belangrijke rol in de voortplanting. Deze meeldraden zijn namelijk de mannelijke geslachtsorganen van de bloem. De meeldraad is opgebouwd uit een stengeltje (helmdraad) met daarop een knopje (helmknop). Bij sommige bloemen zijn deze onderdelen van de meeldraad heel gedetailleerd zichtbaar. In de helmknop bevindt zicht het stuifmeel van de bloem. Deze geslachtscellen zijn klaar om op zoek te gaan naar een vrouwelijk geslachtsorgaan van een bloem. Bijen, vlinders, insecten maar ook de wind verzorgen deze reis.

De stamper als vrouwelijke geslachtsorgaan

Zoals gezegd gaat het stuifmeel opzoek naar het vrouwelijke geslachtsorgaan van een andere bloem. De stamper van een bloem heeft deze functie en wacht geduldig op het stuifmeel dat onderweg is om de bloem te bevruchten. De stamper van een bloem bestaat uit een stempel, een stijl en een vruchtbeginsel. 

De plakkerige stempel vormt de kop van de stamper en zorgt ervoor dat het stuifmeel op de stamper blijft hangen. De stijl (ofwel steel) van de stamper verbindt de stempel met het vruchtbeginsel. Dit vruchtbeginsel is de plek waar de voortplanting daadwerkelijk plaatsvindt. De zaadbeginsels in het vruchtbeginsel bevatten namelijk een eicel. Indien het lukt om deze eicel te bevruchten kan het vruchtbeginsel uitgroeien tot een vrucht!

Onderdelen-van-bloemen-stamper
Onderdelen-van-bloemen-meeldraad