Zijden bloemen of kunstbloemen. Wat is het verschil?

Zijdebloemen-kunstbloemen

Waarschijnlijk ben jij op deze pagina terecht gekomen omdat je opzoek bent naar een boeket zijden bloemen. Echter worden kunstbloemen sinds enkele jaren nauwelijks nog gemaakt van zijde. Inmiddels is er dus eigenlijk geen verschil meer tussen zijden bloemen of kunstbloemen.

De redenen waarom kunstboeketten niet meer van zijde worden gemaakt zetten we graag voor je op een rijtje. Daarnaast laten we zien welke alternatieven worden gebruikt voor de productie van een boeket . 

Zijden bloemen verkleuren sneller

Wanneer jij een boeket bloemen van zijde (ofwel kunstbloemen) koopt wil je hier tot in lengte van jaren van kunnen genieten. Daarnaast wil je het boeket op iedere plek in je woning kunnen plaatsen. Kunstbloemen die van zijde worden gemaakt hebben een grotere kans om te verkleuren door de blootstelling aan licht.

Productie van zijde

Zijde wordt gemaakt van de cocons van de rupsen van de zijdemot. De productie van zijde is behoorlijk kostbaar en daarnaast om verschillende redenen behoorlijk belastend voor het milieu. Om 1 kilogram zijde te produceren zijn 9 kilogram cocons van rupsen nodig. Deze rupsen hebben op dat moment al ca. 100 kilogram moerbeiblaadjes gegeten. Om de rupsen uit hun cocons te krijgen worden deze levend gekookt. Vervolgens dient de zijde schoongemaakt te worden en komt er bij het proces van bleken en verven veel vervuild afvalwater vrij.

Zo wordt een boeket zijden bloemen gemaakt

Polyester is een van de belangrijkste kunststoffen die wordt gebruikt voor de productie van een boeket kunstbloemen. Om de kunstbloemen zo gedetailleerd mogelijk na te maken volgt vaak nog een extra coating. Op deze manier zien de stelen, bloemblaadjes en zelfs de meeldraden van kunstboeketten er niet alleen natuurgetrouw uit, maar voelen ze ook zo. Om de bloemstelen extra stevigheid te geven zijn deze voorzien van een ijzerdraad aan de binnenzijde.

 

Benieuwd naar de kunstboeketten uit onze collectie? Maak kennis met Frida, Claude, Jean of Sara.

nep-boeket-bloemen-jean
nep-boeket-bloemen-frida