De perfecte vaas voor een boeket kunstbloemen

perfecte-vaas-voor-kunstbloemen

'Wat is de perfecte vaas voor een boeket kunstbloemen?' Dat is een vraag die ons heel regelmatig gesteld wordt en die we erg lastig vinden om eenduidig te beantwoorden. Over smaak valt namelijk niet te twisten, en dat is ook met vazen zo. Toch kunnen we je met enkele handige tips helpen met het kiezen van de perfecte vaas voor jouw kunstbloemen. Zo bespreken we niet alleen de ideale afmetingen voor een vaas, ook kijken we wat het materiaal en de kleur doet met jouw boeket.

De afmetingen van de vaas

De afmetingen van de vaas zijn erg van invloed op de uiteindelijke compositie van het boeket kunstbloemen. Niet alleen de hoogte van de vaas geeft namelijk stevigheid aan het boeket, ook de diameter van de hals bepaalt of de stelen van de kunstbloemen worden ondersteund.

Eerder gaven we al aan dat de voorkeur voor een compositie erg persoonlijk is. Waar sommigen kiezen voor een nonchalant uiteenvallende voorstelling, zorgen anderen ervoor dat het boeket vol en gebonden oogt. Onderstaand vind je de afmetingen die wij hanteren bij het kiezen van de perfecte vaas voor onze kunstboeketten

Kunstboeket 65 cm

Kunstboeketten van 65 cm hebben vaak een klassieke samenstelling en bevatten relatief veel stelen. Zorg er daarom voor dat de diameter van de hals voldoende ruimte biedt. Wij geven er daarnaast de voorkeur aan om deze boeketten vol en gebonden te houden en kiezen daarom vazen met de volgende afmetingen:

 

Hoogte vaas ca. 20 - 30 cm
Diamater hals ca. 10 - 15 cm


Kunstboeket 100 cm

Een boeket kunstbloemen van 100 cm heeft relatief minder stelen en kenmerkt zich door de enorme variatie aan hoogte, vormen en structuren. Het is dan ook niet erg als dit boeket losjes uiteenvalt in een vaas. Voor onze kunstboeketten van 100 cm kiezen wij vazen met de volgende afmetingen.


Hoogte vaas ca. 30 - 40 cm
Diameter hals ca. 10 - 15 cm


Het materiaal van de vaas

Het aanbod van vazen is enorm. Zo heb je niet alleen keuze in kleuren en patronen maar is ook het aanbod van materialen enorm. Kies je voor een vaas die niet transparant is? Dan zorgt dit ervoor dat jij gemakkelijk kunt spelen met de samenstelling van je boeket. Door het buigen van enkele stelen verander je namelijk de hoogte van de bloemen en zul je zien dat een nieuwe compositie ontstaat. Niemand die ziet dat jij dit trucje hebt toegepast!

Daarnaast zorgt een vaas die niet transparant is ervoor dat je niet hoeft na te denken over het toevoegen van water in de vaas. Regelmatig krijgen we namelijk de vraag of een boeket kunstbloemen in het water mag staan. Ondanks dat de bloemstelen waarschijnlijk maandenlang onaangetast zullen blijven kunnen de ijzerdraden in de stelen op termijn gaan roesten. Liever niet dus!


Welke kleur vaas past bij jouw boeket kunstbloemen?

Omdat je wilt dat de vaas en jouw boeket kunstbloemen een goede combinatie vormen is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren. De kleurencirkel van Johannes Itten geeft je een handig overzicht van de kleuren die harmonisch zijn (naast elkaar in de cirkel) of juist de kleuren die contrasterend werken (schuin tegenover elkaar in de cirkel). Zo kom je snel en gemakkelijk tot de juiste combinatie.

Vind je deze 'wetenschappelijke' benadering voor het kiezen van de perfecte vaas voor een boeket kunstbloemen wat overdreven? Ga dan af op je eigen intuïtie of gevoel. Zoals we eerder zeiden: over smaak valt niet te twisten!

Foto: vazen van het merk MICA zijn verkrijgbaar in diverse woonwinkels.

perfecte-vaas-kunstbloemen-sophie
perfecte-vaas-kunstbloemen-jean