Zo maak je de stelen van een kunstboeket op maat

kunstboeket-op-maat-maken

Kunstboeketten zijn er in verschillende soort en maten. Zo vind je in onze collectie boeketten met een klassiek formaat (60-70 cm) en boeketten met het formaat van een plukboeket of veldboeket (90-100cm).

Ondanks dat de kunstboeketten worden samengesteld door professionele bloemisten kan het soms voorkomen dat je zelf een bloemsteel op maat wilt maken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een andere bloem in het zonnetje zetten of zorg je ervoor dat de gehele compositie beter bij de vaas past. Je kunt de stelen uit een kunstboeket op twee manieren op maat maken.

Kunstbloemen buigen

De stelen van kunstbloemen hebben in de meeste gevallen een ijzerdraad aan de binnenzijde. Deze ijzerdraad geeft de bloemsteel de stevigheid om rechtop te blijven staan. Door de steel van een kunstbloem voorzichtig te buigen kun je ervoor zorgen dat de bloem minder hoog uit het boeket steekt.

Het buigen van bloemstelen is een goede manier om een kunstboeket op maat te maken wanneer je een vaas hebt die niet transparant is. Niemand die namelijk ziet dat de steel aan de onderzijde niet meer recht is. Zorg je voor een subtiele buiging van de ijzerdraad? Dan buig je deze ook weer gemakkelijk terug naar de originele vorm.

Kunstbloemen bijknippen

Een tweede manier om een kunstboeket op maat te maken is het bijknippen van de stelen. Met een stevige ijzertang kun je de ijzerdraad en de omhullende laag van kunststof gemakkelijk doorknippen. Op deze manier worden de bloemen korter en kun je deze ook rustig in een doorzichtige vaas plaatsen.

Opvullen van de vaas

Heb je te maken met een vaas die eigenlijk een te hoog is voor het kunstboeket, dan kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat je de bodem aan de binnenzijde van de vaas een beetje verhoogd. Heb je een ondoorzichtige vaas? Plaats dan bijvoorbeeld een opgefrommelde theedoek op de bodem zodat de stelen van je boeket niet geheel naar onder zakken.


We hopen dat je met een van bovenstaande tips jouw boeket optimaal op maat kunt maken voor jouw vaas. Denk goed na voordat je de stelen van kunstbloemen definitief korter knipt. Er is namelijk geen weg terug!