Deze kunstenaars haalde inspiratie uit bloemen

In de 17de eeuw was de schilderkunst in volle bloei en bloemen werden vaak gebruikt als inspiratie voor kunstenaars. Het was een periode waarin botanische illustraties, bloemstillevens en landschapsschilderingen met bloemen in overvloed werden gemaakt. Hieronder volgen enkele voorbeelden van kunstenaars uit de 17de eeuw die bloemen gebruikten als inspiratie voor hun kunst.

 

 1. Jan Brueghel de Oude (1568-1625)
  Jan Brueghel de Oude was een Vlaamse kunstenaar die vooral bekend stond om zijn bloemstillevens en landschapsschilderingen. Hij was een meester in het schilderen van bloemen en planten en combineerde deze vaak met landschappen. Zijn werken zijn vaak gedetailleerd en levensecht, waardoor het lijkt alsof je een kijkje neemt in een natuurlijke omgeving.
 2. Ambrosius Bosschaert (1573-1621)
  Ambrosius Bosschaert was een Nederlands kunstenaar die bekend stond om zijn bloemstillevens. Hij schilderde vooral bloemen uit de tuin, zoals tulpen, rozen en anjers. Zijn werken waren vaak symmetrisch van opzet en zeer gedetailleerd geschilderd. Hij was een van de grondleggers van de Nederlandse bloemenschilderkunst.
 3. Rachel Ruysch (1664-1750)
  Rachel Ruysch was een Nederlandse kunstenaar die vooral bekend stond om haar bloemstillevens. Ze was de dochter van een botanicus en leerde van hem alles over planten en bloemen. Haar werken waren vaak zeer gedetailleerd en realistisch geschilderd, waarbij ze veel aandacht had voor de structuur en textuur van bloemen en planten.
 4. Jan van Huysum (1682-1749)
  Jan van Huysum was een Nederlandse kunstenaar die bekend stond om zijn bloemstillevens. Hij schilderde vooral bloemen uit de tuin, zoals rozen, tulpen en anjers, maar ook exotische bloemen als orchideeën en camelia's. Zijn werken waren vaak zeer gedetailleerd geschilderd en hij had veel oog voor de compositie en kleurkeuze van zijn werken.
 5. Maria Sibylla Merian (1647-1717)
  Maria Sibylla Merian was een Duitse kunstenaar en wetenschapper die bekend stond om haar botanische illustraties. Ze was een pionier op het gebied van entomologie en bestudeerde vaak de relatie tussen planten en insecten. Haar werken waren vaak zeer gedetailleerd geschilderd en ze had veel aandacht voor de anatomie en levenscyclus van planten.

 

Al deze kunstenaars uit de 17de eeuw hebben bloemen gebruikt als inspiratie voor hun kunst. Of het nu ging om bloemstillevens, botanische illustraties of landschapsschilderingen, bloemen waren een geliefd onderwerp onder kunstenaars uit deze periode.